21 Nisan 2012 Cumartesi

Gülen Yüz Poğaçalar


Öncelikle fotoğraftaki minik parmaklara dikkatinizi çekerim :) Uras fotoğraf çekmemi bekleyemeden bir tane yedi, kendi eliyle yemeye bayılıyor...

Bu gülen yüzlü poğaçaları 5 yaşına giren yeğenim Sarp için yaptım, çünkü o hep güler yüzlü...Ortadaki yeşil gözlü de annesi :)

Tarif yine basit, mutfağa fazla vakit ayıramıyorum en pratik tarifleri yapıp yayınlıyorum.Basit olmasına rağmen çok sempatik duruyorlar değil mi? Biz çok sevdik...

Ölçülerle bu büyüklükte 20 adet poğaça yapılıyor onu da belirteyim.

Malzemeler:

  • 1 Çay Bardağı Ilık Süt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Çay Bardağı Yoğurt
  • 1 Yumurta
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • Yarım Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Paket İnstant Hamur Mayası
  • 6-7 Çay Bardağı Un


Üzeri için:


  • Bir Kâse Siyah Zeytin
  • 1 Domates
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 1 Tatlı kaşığı Sıvı Yağ

Yapılışı:

  • Yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt, yumurta,tuz,şeker,maya ve ılık süt koyup çırpma teli ile çırpın.
  • Elenmiş unu azar azar ilave ederek yoğurun.Kulak memesi kıvamında olana kadar un ekleyin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bastırarak şekil verin.
  • Yumurta sarısına sıvıyağ ekleyip karıştırın.
  • Poğaçaları yağlanmış tepsiye aralıklı dizin, üstlerine yumurta sürün.
  • Domates ve zeytin ile süsleyerek ılık fırında yarım saat bekletin, kabarınca 10 dk. pişirin.

20 Nisan 2012 Cuma

Yoğurtlu Brokoli Salatası



Brokolinin en lezzetli hali...Mutlaka denenmeli, yapımı çok basit.Brokoliyi sevmeyenlere bile yedirebilirsiniz.Öyle de iddialı bir salata! Ayrıca kanserin en önemli savaşçısıdır, sofralarımızdan eksik etmemek gerekiyor.

Brokolinin faydalarından da bahsetmek isterim;

  1. Prostat kanserine iyi gelmektedir.
  2. Kanın yapısını düzenlemektedir.
  3. Kadınlarda meme kanserini engellemektedir.
  4. İyi huylu tümör oluşumunu baskılamaktadır.
  5. Yücut hormonlarını düzenlemektedir.
  6. Kolesterolün zararlı etkilerini azaltmaktadır.
  7. Yücutta iyi bir anti oksidandır.
  8. Kanser gelişimini baskılamaktadır.
  9. Bağırsakları düzenler bunu lifli yapısı sayesinde yapar.
  10. Kanı sulandırır kalp üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
  11. Fertilite (üreme ve doğurganlık) üzerinde olumlu etkileri vardır.
  12. Hamilelik sonrasında emzirme ve süt oluşumunda destekleyici etkileri vardır.
  13. Kadınlarda oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlığı azaltır. Bunu demir emilimini kuvvetlendirmesi sayesinde yapar.



Malzemeler:

  • Küçük bir brokoli
  • 1 Adet Kırmızı Biber
  • 1 Kase Yoğurt
  • 1 Diş Sarımsak
  • Mısır


Yapılışı:

  • Brokoliyi haşlayıp, küçük parçalara ayırın.
  • Biberi közleyip kabuğunu soyarak dilimleyin.
  • Sarımsağı ezip yoğurda ekleyin ve tüm malzemeyi karıştırarak servis tabağına alın.
  • Mısırla süsleyebilirsiniz.

Not: Ben tuz eklemeyi unutmuşum :) ve brokolinin kendine özgü tadı böyle daha lezzetli geldi bize...Brokoli çorbası ve sade salatası tarifleri için tıklayınız.


18 Nisan 2012 Çarşamba

Tahinli Kurabiye



Tahinle büyük aşk yaşıyoruz :) İçine tahin giren her yiyeceği seviyorum.Sanırım Arap kültürümden geliyor, araplarda tahinle yapılan bir çok meze, salata var.Bugün yine tahin aşkım depreşti ve kendimi mutfağa attım bu lezzetli kurabiyeleri yaptım.Sıcağı sıcağına tarifi sizlerle paylaşıyorum.Bu malzemeleri baz alarak eklemeler yapabilirsiniz, mesela ceviz çok yakışır, susam yada fındık parçaları eklenebilir.Bunun için şekil verdiğiniz kurabiyeleri önce yumurta akına batırın ardından ceviz/fındık parçalarına batırarak tepsiye dizin.
Hamura şekil vermek biraz zor, elinizde dağılıyor gibi olabilir yanlış bişey yaptım diye panik yapmadan devam edin :)

Malzemeler:

  • 1 Su Bardağı Tahin
  • 1 Su Bardağı Sıvıyağ
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Yumurta
  • 1 Vanilya
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1/2 Kabartma Tozu

Yapılışı:

  • Tahin, yumurta, sıvıyağ ve pudra şekerini mikserle 5 dk. çırpın.
  • Unu azar azar ekleyerek karıştırın, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında olacak hamurumuz, elinizle şekil vererek yağlanmış tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 10 dk. pişirin, soğuyunca tepsiden çıkarın.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Mercimekli Bulgur Pilavı (Müceddere)



Lezzetli bir bakliyat yemeği...Besin değeri oldukça zengin olan bulgur ve yeşil mercimeği özellikle çocuklara yedirmek gerekiyor, gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır.
Müceddere, güneydoğuda sıkça yapılan bir pilav çeşitidir.Artarsa ertesi gün daha da lezzetli olduğunu göreceksiniz.Aslında yoğurt ve turşu eşliğinde yemeye bayılırım ama bakliyattaki demirden faydalanabilmek için yoğurtla yememek gerekiyormuş.Şimdi sebze yemekleriyle tüketmeye dikkat ediyorum, Uras'a örnek olacağım ya :)
Malzemeler:

  • 1 Su Bardağı Bulgur (pilavlık)
  • 1/2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
  • 1 İri Kuru Soğan
  • 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Mercimeği yıkayıp haşlayın.
  • Bulguru yıkayıp süzün ve pişmek üzere olan mercimeğe ekleyin.
  • Tuzunu ayarlayıp pilavı pişmeye bırakın.
  • Soğanı dörde bölüp doğrayın ve bol yağda kızartın, karamelize olana kadar kızarmalı.
  • Pişen pilava soğan ve yağı ekleyerek karıştırın, servise hazır!