30 Mayıs 2012 Çarşamba

Yulaflı Kurabiye


Enerji bombası kurabiye tarifiyle geldim, yemeye başladığınızda bırakamayacağınız türden ama dikkat edin fazla kaçırmayın :)
İçinde ne var diye soranlara ''yok yok'' diyorum, mutfağa girip enerji veren bütün atıştırmalıkları alıp bir kaba yoğurun o derece karıştırdım.Uras'a gün içinde atıştırabileceği kurabiyeler yapıyorum, zencefilli severdi önceleri, şimdi favorisi yulaflılar!
Sizlere de tavsiyem mutfağınızda bu tip kurabiyeler bulundurun sürekli, çocuklarımız marketlerdeki o içinde neler bulunduğunu bilmediğimiz yiyeceklerle büyümesin.Anne kurabiyesi en güzeli ;)

Burada dikkat etmeniz gereken unsur yulafın tazeliği olmalı, bayat yulaf çok zararlı.Bunu nasıl anlarsınız; yulaf tanelerinin çevresi beyazlamışsa bayattır bu kadar basit.Ayrıca hemen tüketmeyecekseniz küçük paketler almanızı öneririm çabuk bayatlıyor.

Malzemeler:

  • 125 Gram Tereyağı
  • 1 Su Bardağına Yakın Şeker
  • 1,5 Su Bardağı Tam Buğday Unu
  • 1,5 Su Bardağı Yulaf
  • 1 Su Bardağı Ceviz
  • 1/2 Su Bardağı Kuru Üzüm
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Tatlı Kaşığı Karbonat
  • 1 Tatlı Kaşığı Keçiboynuzu Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Zencefil


Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri mikserle krema haline gelinceye dek çırpın.
  • Sırasıyla buğday unu ve baharatları ekleyip çırmaya devam edin.
  • Sonra yulaf, ceviz, üzümü ekleyip şekil verin.Yada 2 kaşık yardımıyla yağlanmış tepsiye yerleştirin.
  • 180 derecede 10-12 dk.pişirin.Fırından çıkardığınızda soğuyana kadar tepside kalsın, sıcakken dağılabilir.


Not:Yumurta eklenen tariflerde bulabilirsiniz ama bence gerek yok, bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Zeytinli Poğaça


Hamuru oldukça lezzetli bir poğaça, 2 tepsi yaptım anında silip süpürüldü.Ertesi güne yine yapmam için sipariş verildi.Asıl amacım Uras'a zeytin yedirebilmekti ama olmadı kandıramadım :) Bende zeytini sevmediğim için ısrarcı değilim fakaat ne kadar faydalı, her derde deva bir bitki olduğunu da biliyorum.
Zeytinli dedim ama iç harcını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz tabii ki...

Malzemeler:

  • 2 Su Bardağı Süt
  • 1 Su Bardağı Sıvıyağ
  • 1 Paket İnstant Maya
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Kase Zeytin Ezmesi
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • Çörek Otu (üstüne)


Yapılışı:

  • Süt, sıvıyağ, yumurta sarısı, maya, şeker,  tuz yoğurma kabına alıp azar un ekleyerek yoğurun.
  • Ele yapışmayan, şekil verebileceğiniz kıvama gelene dek un ekleyin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinizde açın.
  • İçine 1 çay kaşığı zeytin ezmesi ekleyerek hamuru kapatın.
  • Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz poğaçaları mayalanması için ılık bir ortamda(ısıtılıp kapatılmış fırın olabilir) yarım saat bekletin.
  • Yumurta sarısı ve çörek otunu poğaçaların üstüne paylaştırıp sıcak fırında 15 dk. kadar pişirin.


Not: Un markasına göre yoğunluğu değişebiliyor, miktarı hamurun kıvamına göre arttırabilirsiniz.
Ayrıca fırınların pişirme süreside değişiyor, 180 derecede üstleri kızarana dek pişirin.
Son olarak şunu da ekleyeyim; yağını fazla bulanlar da oldu.Azaltarak deneyebilirsiniz.

Bakla Ezmesi


Bakla ile oynamalarım sonucunda ortaya çıkan meze, humusvari :) Humus değil fava hiç değil.Niyetim iç bakla ile domatesli sarımsaklı bir yemek yapmaktı ama nasıl olduysa bu hale geldi.İyi ki gelmiş çok beğendim, bu tabağı tek başıma bitirdim desem lezzetini anlatmaya yeter sanırım.


Malzemeler

  • 500 Gr. İç Bakla
  • 1 Domates
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1/2 Çay Bardağı Tahin
  • 1/4 Limon Suyu
  • Tuz, 1 Çay Kaşığı Kimyon
    • İç baklaları haşlayıp kabuklarını soyun.
    • Domatesi soyup doğrayın ve 1 diş sarımsakla pişirin
    • Tüm malzemeyi rondoda çekin, bir miktar zeytinyağı da ekleyin.
    • Servis tabağına alıp bol dereotu ve turşu ile süsleyin.