15 Mart 2012 Perşembe

Muhammara



Hatay'ın nefis mezelerinden biri...Akşam yemeğinin yanında yada sabah kahvaltıda ekmek üstü yenilebilecek lezzetli bir alternatif...Bazen kanepe yaparken de kullanıyorum, tavsiye ederim.Rondoya malzemeleri koyup çekiyorum maksimum 10 dakikada hazır :)

Malzemeler:

  • Yarım Su Bardağı Ceviz
  • 1 Yemek Kaşığı Acı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Çay bardağı Zeytinyağı
  • 1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi (opsiyonel)
  • 1 Dilim Ekmek İçi
  • 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
  • 1 Diş Sarımsak
  • Tuz

Yapılışı:

  • Tüm malzemeler rondoda çekilip servis edilir
  • Cevizler dişe gelecek kadar iri olmalı.


Not: Baharat olarak kimyon mutlaka eklenmeli, ayrıca nane, kekik, karabiber gibi baharatlarda ekleyebililrsiniz ben orjinal tarifini verdim.Verdiğim ölçü ile fotoğraftaki kadar muhammaranız olacak.Hemen bozulmuyor buzdolabında 3-4 gün muhafaza edilebilir.


12 Mart 2012 Pazartesi

Kereviz Püresi Yatağında Sebzeli Biftek



  Havalı bir başlık olmuş değil mi :) Ama bu yemek hak ediyor, böyle lezzetli püre yememiştim bugüne kadar.Fotoğrafı çok iyi değil ama bana güvenin ve hemen deneyin.Bizim evin gurmelerinden de tam puan aldı ki bu kolay değildir aslında...
Pürede kereviz olmasına rağmen kokusu ve baskın tadı yok.Söylemezseniz kimse anlamaz bile :)

Malzemeler:

Püre İçin:
  • 3 Orta Boy Patates
  • 1 İri Kereviz
  • 1 Bardak Süt
  • 100 Gram Tereyağı
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber (arttırabilirsiniz)
  • Tuz

Sote İçin:
  • 2 Havuç
  • Brokoli (miktar isteğe bağlı)
  • 500 Gram Biftek (iri küp şeklinde doğranmış)
  • 1 İri Kuru Soğan
  • 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
  • Tuz



Yapılışı:

  • Eti haşlanması için düdüklü tencereye koyun.Yoksa normal tencerede de pişer fakat uzun sürüyor.
  • Patates ve kerevizi soyup iri dilimleyerek haşlayın.Kontrol için çatalı batırdığınızda dağılmalı.
  • Brokoli ve havucu temizleyip yıkayın, iri dilimleyin...Soğanı ortadan bölüp doğrayın.
  • Haşlanan patates ve kerevizin suyu kalmışsa süzün, püre malzemelerini ekleyip ezin.Bu esnada blender yada rondo kullanılabilir.Sütü az gelirse yavaşça ekleyin(sebze miktarınıza uygun)
  • Bir tencereye az miktarda yağ koyup soğanları kavurun, üstüne haşlanmış et brokoli ve havucu ekleyin.Et haşlama suyundan 2 bardak ekleyerek pişirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyip kapatın, servisi üst üste yada ayrı ayrı yapabilirsiniz.


Not: Benim pürem biraz sıvıydı bekletilince sütü çekiyor ama bekleyemedik, siz fotoğraftakinden daha katı bir püre yapın ;)

Yoğurt Yapımı




  Uras ek gıdaya başladıktan sonra evde yoğurt yapma çalışmalarım başladı.Asla öğrenemeyeceğimi düşünüyordum, yoğurt yapmak çok zor görünüyordu.Fakat ilk denemede başarılı oldum.Önceleri her gün 1 kase mayalıyordum taze olsun diye, sonradan 1 litre süt ile yapmaya başladım 3 gün yetiyor.Bu arada yanlışlarım oldu.Bazen sünen bir yoğurdumuz oldu, bazen süt gibi kaldı :) Deneme yanılma yöntemiyle neden mayalanmadığını öğrenmiş oldum.

Eğer süt çok sıcakken mayalanırsa sünüyor, soğukken mayalarsanız sıvı kalıyor.

  Püf noktası sıcaklığı! Eğer doğru ısıda mayalarsanız fotoğraftaki gibi katı bir yoğurt elde edersiniz.Bu sıcaklığı ölçmek için en basit yöntemi anlatıyorum; ısınmış sütten 1 kaşık alın, kaşıktaki süte parmağınızı batırıp 7 ye kadar sayın eğer hala parmağınız yanmıyorsa sıcaklığı tamamdır.Dokunduğunuzda süt soğuk olmayacak, sıcak olmalı ama el yakmayacak kadar! Ben gece uyumadan mayalıyorum sabah buzdolabına koyuyorum.

Malzemeler:

  • 1 Litre Günlük Süt
  • 2 Yemek Kaşığı Yoğurt

Yapılışı:

  • Sütü ısıtın, sıcaklığını yukarıda anlattığım gibi kontrol edin.
  • Yoğurdu bir kasede çırpın, içine 1 kaşık süt ekleyip tekrar çırpın.
  • Çırpılmış yoğurdu süte ekleyin, her tarafına dağılması için karıştırın.
  • Mayaladığınız kap kapaklı olmalı, kapağını kapatın.
  • Battaniyeye sarıp 4-5 saat bekletin, bu süre sonunda buzdolabına koyun.2 saat sonra yemeye hazır.

11 Mart 2012 Pazar

Izgara Çipura



Hafta sonu yemeklerimizi genelde eşim yapar ve mutlaka bir et yemeği olur.Beyaz et yada kırmızı et fark etmiyor yeter ki et olsun çok seviyor...Bende hafta içi sebze yemekleri yaparak durumu dengeliyorum.Bu hafta bize ızgara çipura yapan şefimizden yemek sırlarını öğrenerek yazıyorum :) Ben çok beğeniyorum, dikkat ettiğim kadarıyla yağ konusunda eli bol belki de bu lezzet veriyordur.

Malzemeler:

  • Çipura
  • Kuru Soğan
  • Sarımsak
  • Kekik
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Yapılışı:

  • Çipurayı ayıklayın (biz temizlenmiş alıyoruz) iyice yıkayın.
  • Soğan ve sarımsağı dilimleyerek balığın arasına doldurun.
  • Yağ ve baharatları karıştırarak balığın hem arasına hem üstüne dökerek ızgarada pişirin.


Not: Baharatları her balığa 1 çay kaşığı olacak şekilde ayarlayın.
Biz elektrikli ızgarada pişiriyoruz ama az yağda teflonda da pişer, fırında 180 derecede 30 dk. sürede aynı şekilde kızarır.