26 Ağustos 2013 Pazartesi

Ajvar Sos/ Batırış

 


Kışlık sebze hazırlıklarına herkes başlamıştır.Bende bir kaç gündür yoğun olarak konserve yapmaktayım.Bu sosu konserve yapmayı ilk kez denedim.
Aslında Hatay'da Batırış yemeği olarak bilir yapardık ama komşularımın bu yemeği konserve yaptığını öğrenince bende yapmalıyım dedim çünkü patlıcanın her türlüsünü severim.İyi ki yapmışım diyeceğiniz türden bir konserve ve bana çokta yorucu gelmedi.
Diğer yandan domates sosu/menemen harcı, közlenmiş biber konservesi, buzluğa közlenmiş patlıcan, yemeklik doğranmış yeşil biber, dolmalık kapya biber, bezelye, garnitür, enginar ve vişne hazırladım şimdilik.Tariflerini de vereceğim...Sonrasında da kızartma konservesi yapacağım soslu şahane bi şey ;)
Malzemeler:
  • 2 Kilo Bostan Patlıcan
  • 1 Kilo Kırmızı Biber
  • 1 Kilo Domates
  • 1 İri Kuru Soğan
  • 8-9 Diş Sarımsak
  • Tuz, Pul biber, Sıvıyağ
Yapılışı:
  • Patlıcan ve biberi közleyip kabuklarını soyun, biberlerin çekirdeklerini temizleyin.
  • Domatesi rendeleyin yada rondolayın.
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun, üzerine ezilmiş sarımsakları ilave edin.
  • Sonrasında tüm malzemeleri rondodan geçirip tekrar tencereye alın.
  • Tuz ve pulbiberi damak tadınıza göre ayarlayın.
  • Sıcak iken kavanozlara doldurup ağzını kapatın ve kavanozları ters çevirin.
  • 1 Gece bu şekilde bekletin, ertesi gün kapaklar halen sıkıca kapalıysa sızma yoksa konserveniz olmuştur.
  
   Tavsiyem küçük kavanozlara yapmanız, açıldığında hemen tüketeceğiniz kadar olmalı.
   Kavanozlar mutlaka temiz ve kuru olmalı...