25 Şubat 2012 Cumartesi

Şakşuka



Sakıncalı lezzetlerden biri...Sürekli sağlıklı yemekler yapıyorum ama arada böyle kaçamaklar yapmıyor değilim :) Kahvaltıda bile kızartma tüketen toplumuz biz, aranızda sevmeyen varmı? Birde böyle soslar eklenince lezzeti artıyor...Tarifi bir çoğunuz biliyorsunuzdur ama arşivimde bulunsun istedim.

Malzemeler:

  • 1 Patlıcan
  • 1 Kabak
  • 1 Patates
  • 2 Sivri Biber
  • 2 Domates
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1 Kase Yoğurt
  • Sıvıyağ
  • Nane, Tuz

Yapılışı:

  • Sebzeleri soyun, biberlerin çekirdeklerini ayıklayın ve hepsini yıkayıp kurutun.
  • Tümünü küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartın.
  • Kızartmalarınız kağıt havlu üzerinde beklesin fazla yağı süzülür.
  • Domatesleri ve sarımsakları rendeleyip 1 kaşık yağ ile pişirin.Üstüne nane ekleyip karıştırın.
  • Yoğurda tuz ekleyerek çırpın.
  • Servis tabağına karışık kızartmaları koyun, üstüne yoğurt dökün.Son olarak domates sosu ile süsleyin.

22 Şubat 2012 Çarşamba

Bayat Ekmek Pizzası



Evde biriken bayat ekmekleri nasıl değerlendirsem diye düşünürken ortaya böyle bir pizza çıktı, pizzayı sadece ben yediğim için kendi istediğim gibi sebzeli ve peynirli yaptım.Tadı çok güzeldi, biraz fazla yapmışım ertesi günde ısıtıp ısıtıp yedim :) Hafta sonu kahvaltılarına yada çocuğunuz okuldan gelmeden önce evdeki malzemerle hemen hazırlayabileceğiniz pratik bir pizza...Ölçü vermeyeceğim ne kadar yemek isterseniz o ölçüyü belirlersiniz, direk tarife geçiyorum.

  • Bayat ekmekleri fırın kabına alıp parçalayın.
  • Üstüne azar azar süt dökerek yoğurun, yumuşayıp hamur kıvamına gelecek.
  • Hamuru bastırarak şeklini verin, sütü çok olmuşsa fırında 5 dk. pişirin.
  • Salça, kekik ve su ile sos hazırlayıp hamurun üstüne sürün.
  • İstediğiniz malzemeleri doğrayıp sosun üstüne yayın, en üste kaşar peyniri rendesi ekleyerek fırına verin.180 derecede üstü kızarana kadar pişirin.








21 Şubat 2012 Salı

Çocuklara Demir Bombası Çorba



 Kullandığımız demir damlasının paraben içerdiğini öğrenince doktorumuzla görüşüp kullanmak istemediğimi söyledim.Uras'a kan tahlili yapıldı ve değerleri iyi çıkınca ilacı kestik.Şimdilerde besinlerle demir yüklemeye çalışıyoruz.Her gün mutlaka kuzu kıyma, pekmez yediriyorum, bunların dışında yeşil mercimek ve yeşil yapraklı sebzelere bir öğünde yer veriyoruz.
 Dikkat edilmesi gereken nokta bu besinlerin yanında yoğurt veya peynir yedirilmemesi, demir emilimini azaltıyor.Çocuğunuz 1 yaş üstüyse demir içeren gıdaların ardından mandalina yada portakal yedirerek emilimi hızlandırabilirsiniz.1 yaş altı bebeklere turunçgiller önerilmiyor.Asit etkisiyle hassas ciltlerinde pişik olma ihtimaline karşı aman dikkat...


Malzemeler:


  • 1 Adet Brüksel Lahanası
  • 1 Kara Lahana Yaprağı
  • 1 Dal Ispanak
  • 1 Çiçek Brokoli
  • 1 Dal Kereviz Yaprağı
  • 1 Yemek Kaşığı Kuzu Kıyması
  • Yarım Havuç+ Yarım Kuru Soğan
  • 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı


Yapılışı:

  • Sebzeleri temizleyip iyice yıkayın, brüksel lahanasının yaprakları arasında böcekler olur yaprakları tek tek temizleyin.Sirkeli suda yarım saat bekletin.
  • Kıymayı tencere alın soğanı ve havucu doğrayarak hepsini birlikte 5 dk. kadar kavurun.
  • Sebzeleri parçalayarak tencereye ekleyin, yeterli miktarda su ekleyerek pişirin.
  • Rondodan geçirip zeytinyağı ekleyerek bebeğinize yedirin.

NOT: Yemeklerin besin değerlerini kaybetmeden pişirilmesi için seramik tencereler ve seramik, plastik bıçaklar kullanmanızı tavsiye ederim.