27 Haziran 2013 Perşembe

Ev Yapımı Ketçap



Uras'ın kreşinde montessori etkinliği olarak hamburger yapacaklarını öğrendiğimde hamburgerin tüm malzemelerini evde yapmaya karar verdim. Çünkü Uras daha önce bu lezzetsiz ve zararlı yiyecekle tanışmamıştı. Madem yiyecek zararı en aza indireyim diyerek başladım ketçap yapımının arayışına ve vaktim sadece bir kaç saat idi :) Önce kuzu kıyma ile sebzeli köfte yaptım, hatta tüm sınıfın köftesini ben hazırladım. Sonra yapımı en kolay ketçap tarifini buldum cahidejibek.com da ve hemen uyguladım. Şahane oldu üstelik paket ketçaplardan farksızdı lezzeti...

Malzemeler:

  • 2.5 kg Domates
  • Acılı ketçap için. 6-7 adet kırmızı acı süs biberi
  • Tatlı ketçap için: 3 adet tatlı kırmızı salçalık biber
  • 3 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2-3 yemek kaşığı sirke
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası (eğer 1 haftadan fazla duracaksa nişasta katmayın, kıvamı zamanla sulanabilir)
  • Tane kişniş, tane kimyon, tane karabiber, 3 adet defne yaprağı, 2 adet karanfil, küçük bir parça tarçın


Yapılışı:
 
  • Domates, soğan, sarımsak ve biberleri irice doğrayıp bir tencereye alın.
  • Baharatları dilerseniz tane olarak tülbente bağlayarak tencereye atın, ben hepsini toz olarak kullandım karabiber, tarçın, karanfil ve kimyon çay kaşığının ucu ile...
  • Tencerenin ağzı kapalı olarak önce harlı ateşte kaynayınca da kısık ateşte 1,5 saat pişirin.
  • Piştikten sonra rondo ile ezin ve tel süzgeçten süzün. Kabuk ve çekirdekler ayrılsın
  • Süzdüğünüz karışımı tekrar tencereye alın içine yağ, şeker ve tuzu ekleyerek kaynatın.
  • Kaynadıkça biriken köpüğü alın. Ara sıra karıştırın.
  • Suyu çekilince nişastayı sulandırıp ketçaba dökün ve hızlıca karıştırın topaklanmasın.
  • Sirkeyi de ilave edin.Kaynayan ketçap sıçrıyor ve gözenekler oluyorsa hazır demektir.
  • Küçük kavanozlara sıcakken koyup kapağını kapatarak ters çevirin.