9 Şubat 2013 Cumartesi

Mercimekli ve Bulgurlu Sarma (Tokat Usulü)


Sarmayı bir çok değişik şekilde yemiştim de açıkçası Hatay sarmasından başkasını pek beğendiğim söylenemezdi.Taa ki bu sarmayı yiyene kadar durum böyleydi.Evimizin yeni gelini Tokat'lı olunca farklı lezzetlerle tanışmaya başladık bu aralar.Ben sarmalarını tek geçerim ama her yemeği güzel açıkçası...

Bu sarmada lezzeti dışında beni mutlu eden diğer unsur sağlıklı olması, içinde bulgur ve yeşil mercimek var.Pişerken altına kemikli et diziliyor, tam bir demir bombası oluyor ve oğluma gönül rahatlığıyla yediriyorum.


Malzemeler:

  • 1 Su Bardağı Kalın Bulgur
  • 1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
  • 1 Kuru Soğan
  • 1 Tepeleme Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1/2 Bağ Maydanoz
  • 1'er Tatlı Kaşığı Pulbiber, Karabiber, Kimyon, Kuru nane, Tuz
  • Sıvıyağ
  • Tencerenin dibine sığacak kadar kemikli et

Sosu İçin:
  • 1 Kuru Soğan
  • 1 Kaşık Salça
  • Bir Tutam Pulbiber

Yapılışı:

  • Mercimeği yarı haşlayıp altını kapatın ve bulguru içine dökerek pilav gibi demlenmeye bırakın.
  • Bu aşamada mercimeğin biraz suyu olmalı ki bulguru yumuşatmalı, suyu çekince kapağı açın.
  • Soğanı ve maydanozu incecik doğrayıp baharatlarla birlikte tüm malzemeyi karıştırın.
  • Yapraklara malzemeden azar azar koyarak sarın.
  • Etleri bir taşım kaynatıp suyunu dökün ve tencerenin dibine önce etleri dizin.
  • Sonra sarmaları dizip bir tabak kapatarak sabitleyin, üstlerini geçecek kadar su ekleyip pişirin.
  • Sarmalar piştikten sonra dinlenmeye bırakılır.
  • Yiyeceğiniz zaman önce tavada soğanı kavurup, salça, su ve pulbiber ekleyerek sos hazırlayın.
  • Sarmaları tabağınıza almadan bu sos içinde ısıtın lezzetine lezzet katacak ;)


Not: Sarmanın içine kıyma da koyabilirsiniz.