5 Temmuz 2012 Perşembe

Karnıyarık


Yazın en güzel sebzesi patlıcan ve en iddialı yemeği karnıyarık! El oyalayıcı bir yemek olsa da sofraya oturup yemeye başladığınızda değmiş diyebiliyorsunuz.Değil mi :) Maalesef ben yılda ancak 1-2 kez pişirebiliyorum, eşim sevmiyor tek başıma da keyif almıyorum.Annem sağolsun açığı kapatıyor :)
Tarif 4-5 kişiyi doyurabilecek kadar, siz ailenize göre azaltıp arttırabilirsiniz...

Malzemeler:

  • 1 Kg. Patlıcan (küçük olsun mümkünse)
  • 500 Gr. Kıyma
  • 1 Kuru Soğan
  • 2 Domates
  • 2 Sivri Biber
  • 2 Yemek Kaşığı Salça
  • 1 Tatlı kaşığı Karabiber, Tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

  • Patlıcanları alacalı soyup yıkayın ve kurulayın.
  • Bir köşesinden kesin(karnını yarın :) ve kızartın.
  • Diğer tarafta kıymayı bir tavaya alın küp doğranmış soğanları da ekleyerek kavurun, baharatları ekleyin.Soğumaya bırakın.
  • Patlıcanları fırın tepsisine dizin, kestiğiniz kısmı kaşıkla iyice açıp kıyma ile doldurun.
    Domates ve biberleri söğüşlük doğrayıp kıymaların üzerine dizin.
  • Son olarak salçayı sulandırın, biraz tuz ekleyerek tepsiye dökün.
  • 180 dercede biberlerin üstü kızarana dek pişirin.

3 Temmuz 2012 Salı

Közlenmiş Biber Çorbası


Közlü, isli tatları seviyorsanız bu çorbayı mutlaka deneyin.Muhteşem!
Evde her zaman bulunabilecek malzemelerle yapılabilen bir lezzet şöleni, evet evet tam bir lezzet şöleni :) Çorbasız sofraya oturmayan eşim için her gün farklı çorba yapıyorum, aynı çorbalardan sıkılıp bazen değişik tarifler arıyorum.Lezzet dergisinde gördüğüm bu tarifi hemen denedim, yukarıdaki övgülerden de anlaşıldığı üzere çok memnun kaldık :)

Malzemeler:

  • 4 Kapya Biber
  • 2 Domates
  • 1 Kuru Soğan
  • 3 Diş Sarımsak
  • 2 Yemek Kaşığı Un
  • 2 Bardak Et suyu
  • Tuz, Sıvıyağ
  • Kuru Nane

Yapılışı:

  • Biber ve domatesleri fırında közleyin, yaklaşık 30-40 dakika sürüyor.
  • Kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
  • Sıvıyağda küp doğranmış soğanları ve sarımsakları kavurun.
  • Biber ve domatesleri bu karışıma ekleyin, son olarak un ekleyip 2-3 dk. kavurun.
  • Et suyu ve 2 bardak içme suyu döküp kaynatın, sebzeler yumuşadığında blenderdan geçirin.
  • Nane ve tuz ayarını yapıp bir taşım kaynatın.

1 Temmuz 2012 Pazar

Lor Peyniri Yapımı


Selamlar, bir ev yapımı ürünle daha geldim.O kadar basit ki şimdiye neden yapmamışım diyeceksiniz ;) Cuma günü yapıp haftasonu kahvaltılarınızda taze taze tüketebilirsiniz.İki ayrı şekilde yapılabiliyor her ikisininde tarifini vereceğim.Evinizde yoğurt yada süt hangisi varsa hemen yapabilirsiniz.Katkısız bir peynir, ne yediğinizi bileceksiniz ve taptaze olması çocuklarınıza yedirirken içinizi rahatlatacak.Haydi mutfağa :)

1.Tarif:

Malzemeler:

  • 2 Kg. Ev Yoğurdu
  • 1 Su Bardağı Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz

Yapılışı:

  • Yoğurda tuz ve suyu ekleyerek karıştırın koyu bir ayran kıvamında olacak.
  • Kaynatın, kaynadıkça kesilip toparlanacak ince bir süzgece döküp süzülmesi için 2-3 saat bekletin.Bu şekilde fotoğraftaki gibi lor olacak, daha katı isterseniz tülbente sarıp bir yere asarak iyice süzdürün.Buzdolabında 5-6 gün kalabiliyor.

2.Tarif:

Malzemeler:

  • 2 Kg. Süt
  • 1/2 Çay Bardağı Sirke
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz

Yapılışı:

  • Sütü tencereye alıp kaynatmaya başlayın.
  • Tam kaynama noktasına geldiğinde sirkeyi dökün, tuzu ekleyin hafif karıştırarak 10 dk. kaynatın.
  • Süt kesilerek topaklanacak yine ince süzgeçte bekletin.
  • Sütünüz pastörize olmamalı ve sirkeyi doğru zamanda eklemezseniz kesilmez.

NOT: Peyniri süzdükten sonra kalan suyu dökmeyin bu su çok faydalıdır. Ekmek yada poğaça yapımında kullanabilirsiniz.Peynir suyu ile ekmek tarifi yakında ;)