12 Ocak 2012 Perşembe

Kara Lahana Sarması



Kara lahanayla tanışalı çok uzun süre olmadı, ilk olarak çorbasını tatmıştım alışkın olduğum lezzetlerden farklıydı pek yiyememiştim...Geçenlerde bir arkadaşımda sarmasını yeyince işte budur dedim, sarması inanılmaz lezzetli hele birde kıymalıysa tadına doyum olmuyor...

Şimdilerde sık sık yapıyorum hem sarması kolay, hem müthiş bir tat, hemde besleyici daha ne olsun :)

Malzemeler:

  • 1 Bağ Karalahana
  • 1 Su Bardağı Pirinç
  • 250 Gram Kıyma
  • 1 Kuru Soğan
  • 4 Diş Sarımsak
  • 1,5 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • Çeyrek Bağ Maydanoz
  • 1'er Tatlı Kaşığı Tuz, Nane, Karabiber, Pulbiber
  • Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı (farklı sıvıyağ kullanılabilir)

Yapılışı:

  • Bir tencerenin yarısına kadar su doldurup biraz tuz ekleyerek kaynatın, temizlenmiş kara lahanalrı ekleyerek 5 dk. kadar haşlayın.çabuk yumuşayacaktır dikkatli olmak gerekiyor.Sıcak sudan alıp hemen soğuk su dolu bir tencerede 5 dk. bekletin ki pişme işlemi bitsin.Aksi halde sıcak lahanalar birbirini yumuşatmaya devam edecektir.

  • Pirinci yıkayıp süzün, üzerine kıyma, baharat, salça ve yağı ekleyin.
  • Soğan, sarımsak ve maydanozu çok minik doğrayıp harca ilave edin karıştırın.

  • Lahana yapraklarının ucuna bir tatlı kaşığı harç koyarak sarın.iri yaprakları ortadan ikiye bölerek sarabilirsiniz.

  • Tencereye dizip üzerine 2 bardak su ilave ederek pişmeye bırakın ağır ateşte 30-40 kadar sürede pişecektir.Ben pişme suyuna bir tutam tuz ve 1 yemek kaşığı salça ilave ediyorum (isteğe bağlı)













İmam Bayıldı



Farklı ve şık bir sunum...Lezzet aynı fakat bu şekilde gözede hitap ediyor ;)
Ben patlıcanı çiğ bile yerim :) o kadar severim...İmam bayıldının yeri ayrı, patlıcan sarımsak ve naneyle bir araya gelince lezzeti artıyor.Anlattıkça tekrar canım istiyor :)
Hatta akşam yaptığımda sabaha da biraz ayırıyorum bayat imam bayıldıyı kahvaltıda yiyorum...

Davet sofralarınız için klasik yemekleri farklı şekillerde sunarak misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz...


Malzemeler:

  • 2 İnce Uzun Patlıcan (kemer patlıcanı)
  • 3 Domates
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1 Kuru Soğan
  • Tuz, Kuru Nane
  • Kızartmak İçin Sıvıyağ
  • Süslemek İçin Maydanoz

 Yapılışı:

  • Patlıcanları alacalı soyup halka şeklinde dilimleyin.
  • Tuzlu suda yarım saat bekletin (acısı gider bu şekilde). Kağıt havlu ile kurutun.
  • Sıvıyağda kızartın.
  • Domatesleri soyup rendeleyin.
  • Az yağda küp doğramış soğanları kavurun, domates ve tuzu ekleyerek pişmeye  bırakın.
  • Pişmek üzereyken ezilmiş sarımsakları ve  naneyi ekleyip karıştırın 5 dk.böyle pişsin...
  • Tabaklara önce patlıcanları dizin, üzerine birer kaşık domates sosu ekleyin
  • Maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.





  

10 Ocak 2012 Salı

Uras'ın Kış Çorbası



Kış sebzelerini çok severim, Uras'a da sevdirmeye çalışıyorum :) Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol sebzeli çorbalar yediriyorum.Bu mevsimde özellikle brokoli ve bal kabağını haftada 2-3 kez yediriyorum...Sarımsak ve soğan zaten her çorbamızda var antibiyotik niyetine :) Tarife geçmeden önce çorbadaki sebzelerin faydalarından bahsetmek istiyorum...

Brokoli:
Çok sık duyarız brokolinin faydalarını. Gerçekten de vitamin açısından zengin bir sebzedir brokoli. A, B1, C ve E vitaminlerince zengin, kalsiyum, selenyum ve potasyum minerallerinede sahip bir sebzedir.Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, mineral ve demir eksikliğini gideriyor, alyuvarların oluşumunda önemli bir yere sahip olan folat maddesini içeriyor.

Balkabağı:
 En önemli özelliği zaten lifli ve besleyici bir gıda olması… İçerdiği beta-karoten (provitamin A), C vitamini ve potasyum sayesinde sağlıklı bir öğün için güzel bir tercih. 1 küçük tabak balkabağı vücudun günlük provitamin A ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır. A vitaminin öncül maddesi olan beta-karoten vücurra karaciğerde depolanır ve vücut ihtiyaç duyduğunda A vitaminine dönüşür. Beta-karoten, birçok kanser çeşidinin, kalp krizi ya da felce sebep olan damar sertleşmesi hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar.

Yer Elması:
A ve C vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir mineralleri açısından zengindir.Öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır...Bebekler dışında emziren anneler için faydalıdır, sütü arttırır...

Pırasa:
Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.Sindirim sistemi için çok yararlıdır.Kan yapar.



Malzemeler:
  • 1 adet Yer Elması
  • Küçük Bir Dilim Balkabağı
  • Yarım Pırasa
  • Yarım Taze Sarımsak
  • 1 Çiçek Brokoli
  • 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Bardak Su




Yapılışı:

  • Sebzeleri temizleyip iri parçalar halinde doğrayın.
  • 2 bardağı su ile haşlayın.
  • Piştikten sonra çatalla ezip 1 kaşık zeytinyağını ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.





Krem Şantili Kurabiye


Bugüne kadar yaptığım en pratik kurabiyeydi diyebilirim, misafiriniz geldiğinde çay demlenene kadar yapabileceğiniz kadar kolay ama tadından uzunca söz ettirecek kadar lezzetli...Eşim kurabiye sevmez ve yemez fakat bu kurabiyeleri çok beğenerek yedi :)

Malzemeler :

  • 2 Paket(1 kutu) Sade Krem Şanti
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Su Bardağı Sıvıyağ
  • 1 Su Bardağı Ceviz (iri kırılmış)
Yapılışı :




  • Krem şantileri (toz halde) derin bir kaba koyun.Üzerine sıvıyağı ekleyin.



  • Unu eleyerek ekleyin ve hamur toparlanıncaya kadar yoğurun.



  • Cevizleri ekleyip, çok az daha yoğurun.



  • Hamuru buzdolabında yarım saat kadar bekletin.



  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerine hafifçe bastırın.



  • Yağlı kağıt serilmiş ya da hafifçe yağlanmış tepsiye bir parmak boşluk bırakacak şekilde dizin.



  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 18-20 dk. pişirin.




  • Not: Kurabiyeler fırından ilk çıktığında yumuşak olacaktır, bu sizi yanıltmasın soğudukça sertleşecek.Soğuduktan sonra tepsiden alınız...