10 Ocak 2012 Salı

Uras'ın Kış Çorbası



Kış sebzelerini çok severim, Uras'a da sevdirmeye çalışıyorum :) Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol sebzeli çorbalar yediriyorum.Bu mevsimde özellikle brokoli ve bal kabağını haftada 2-3 kez yediriyorum...Sarımsak ve soğan zaten her çorbamızda var antibiyotik niyetine :) Tarife geçmeden önce çorbadaki sebzelerin faydalarından bahsetmek istiyorum...

Brokoli:
Çok sık duyarız brokolinin faydalarını. Gerçekten de vitamin açısından zengin bir sebzedir brokoli. A, B1, C ve E vitaminlerince zengin, kalsiyum, selenyum ve potasyum minerallerinede sahip bir sebzedir.Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, mineral ve demir eksikliğini gideriyor, alyuvarların oluşumunda önemli bir yere sahip olan folat maddesini içeriyor.

Balkabağı:
 En önemli özelliği zaten lifli ve besleyici bir gıda olması… İçerdiği beta-karoten (provitamin A), C vitamini ve potasyum sayesinde sağlıklı bir öğün için güzel bir tercih. 1 küçük tabak balkabağı vücudun günlük provitamin A ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır. A vitaminin öncül maddesi olan beta-karoten vücurra karaciğerde depolanır ve vücut ihtiyaç duyduğunda A vitaminine dönüşür. Beta-karoten, birçok kanser çeşidinin, kalp krizi ya da felce sebep olan damar sertleşmesi hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar.

Yer Elması:
A ve C vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir mineralleri açısından zengindir.Öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır...Bebekler dışında emziren anneler için faydalıdır, sütü arttırır...

Pırasa:
Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.Sindirim sistemi için çok yararlıdır.Kan yapar.



Malzemeler:
  • 1 adet Yer Elması
  • Küçük Bir Dilim Balkabağı
  • Yarım Pırasa
  • Yarım Taze Sarımsak
  • 1 Çiçek Brokoli
  • 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Bardak Su




Yapılışı:

  • Sebzeleri temizleyip iri parçalar halinde doğrayın.
  • 2 bardağı su ile haşlayın.
  • Piştikten sonra çatalla ezip 1 kaşık zeytinyağını ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder