6 Şubat 2012 Pazartesi

Zeytinyağlı Kereviz



Kerevize aşığım :) dolaptan eksik olmamalı, kıştan dondurucuya dolduruyorum ki yazın da elimin alltında olsun.Zeytinyağlısı ayrı güzel yoğurtlu salatası ayrı güzel...
Bundan 1 yıl öncesine kadar kokusuna tahammül edemezdim ve asla tadına bile bakmazdım.Doğum yaptığım gün öğlen bir restoranda gördüm ve canım çekti hemen 2 porsiyon yedim iştahla :) ve o güne kadar neden yememişim diye çok pişman oldum.Şimdi aradaki farkı kapatmak için neredeyse her gün soframızda yer veriyorum...Kardeşim bana doğumdan önce yediğin yemeği unutamayacaksın demişti hakikaten öyleymiş...

Faydalarınıda unutmamak gerek kısaca bahsedeyim; A,B,C vitaminleri ve birçok mineral içerir.İştah açıcıdır, anne sütünü arttırır, unutkanlığa karşı etkilidir, cilde iyi gelir...


Malzemeler:

  • 2 Adet Kereviz
  • 2 Adet Havuç
  • 1 Kuru Soğan
  • 1 Limon
  • Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
  • Tuz
  • Süslemek İçin Kereviz Yaprağı yada Dereotu

Yapılışı:

  • Kerevizleri küp küp doğrayın, havuçları ortadan bölüp doğrayın.
  • Soğanı minik doğrayıp zeytinyağında kavurun, üstüne sebzeleri ekleyin karıştırın.
  • Üstlerini geçecek kadar su ekleyin, 15 dk. pişirin.
  • 1 limonun suyunu sıkın yemeğe ekleyin, tuzunuda ilave edin,
  • Son olarak kereviz yapraklarını doğrayıp ekleyin, yemeğin altını kapatın ama ılınana kadar kapağını açmayın.





NOT: Ben şeker eklemiyorum sevmiyorum ama isterseniz 1 küp şeker atabilirsiniz.
Limon suyu yerine portakal suyu kullanabilirsiniz, doğrama şeklini değiştirerek her seferinde farklı sunabilirsiniz.Google amca görselleri yardımcı olacaktır :)
Ama ben bir iki örnek vereyim; yuvarlak bir kerevizin ortasını azıcık oyup bir havucu bu oyuğa yerleştirip 1 cm kalınlığında doğrayıp pişirebilirsiniz.
Kerevizi kase şeklinde yapıp içine garnitür doldurarak pişirebilirsiniz.
Jülyen doğrayabilirsiniz...




fotoğraf alıntıdır.
  

Karnıbahar Köftesi



Karnıbahar köftesi yada mücveri adı ne olursa olsun tadı çook güzel.Karnıbahar sevmeyenlerin bile yiyeceği bir yemek çünkü kesinlikle karnıbahar tadı almıyorsunuz.Tarif aslında bildiğiniz mücver malzemelerinden oluşuyor tek farkı karnıbahar olması ama ben bu halini kabak mücverinden çok daha fazla beğendim...

Malzemeler:

  • Küçük Bir Karnıbahar
  • 1 Çay Bardağı Pirinç
  • 1 Yumurta
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 5-6 Yemek Kaşığı Un
  • Yarım Bağ Maydanoz (isteyen dereotu da ekleyebilir)
  • Karabiber, Pulbiber, Tuz


Yapılışı:

  • Pirinci ve karnıbaharı ayrı ayrı haşlayın.Haşlanan karnıbaharı rondodan geçirin.
  • Karnıbaharı süzün yada elinizle suyunu sıkın, suyu kalırsa köfteye şekil veremezsiniz.
  • Soğanı ve maydanozu çok küçük doğrayın.
  • Tüm malzemeleri karıştırın.Unu az gelirse ekleyin.
  • Köftelere elinizle şekil verin yada 2 kaşıkla şekil verilebilir.
  • Kızgın yağda arkalı önlü kızartın, yoğurtla yada sade servis edin.







5 Şubat 2012 Pazar

Evde Dürüm Keyfi :)


Sağlıklı beslenmeyle kafayı bozmuş durumdayım, mecbur kalmıyorsam dışarıda yemek yemiyoruz ve evde her yemeği yapmaya çalışıyorum.Yakın zamanda ekmek yapmaya bile başlamayı düşünüyorum...Bana hiçbiri zor gelmiyor yeter ki ne yediğimizi bilelim, sağlıklı olsun, organik olsun!
Canımız dürüm istedi çok pratik hazırlandı çünkü etler düdüklüde, biberler dondurucuda hazır, lavaşta hazır pişir sar bitti :)

Malzemeler:



Yapılışı:

  • Etleri tuz, karabiber ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek düdüklü tencerede pişirin.
  •  Diğer tarafta kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp az yağlı teflon tavada soteleyin.
  • Pişen soğanlara istediğiniz miktarda biber ekleyin (biberler çabuk pişecektir)
  • Etler piştiğinde tavaya aktarın diğer malzemelerle 5 dk. kadar pişirin.
  • Lavaşları tavada ısıtıp etleri arasına koyarak dürümlerinizi hazırlayabilirsiniz.



Not: Sağlıklı yemek dedim ve hazır ürünler kullandım diye düşünebilirsiniz ama İglo'nun tüm ürünlerinin tazeliğine güveniyorum.İhtiyaç durumunda ilk başvurduğum markadır.

Neredeyse evimize giren tüm gıdaları İpek Hanımın Çiftliğinden temin ediyoruz, web sitesinden ulaşıp sizde sipariş verebilirsiniz.












  

4 Şubat 2012 Cumartesi

Kandil Simidi



Bir çok tarif deneyip sonunda en lezzetlisine ulaşınca tarifi yayınlamaya karar verdim.Pastanedeki kandil simitlerinden çok daha güzel, en azından yiyen herkesin yorumu böyleydi :)

Malzemeler:

  • 1 Yumurta
  • 4 Yemek Kaşığı Yoğurt
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Sirke
  • 125 Gram Margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Mahlep
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Alabildiği Kadar Un
  • Üstü için: 1 Yumurta- Çörekotu- Susam

Yapılışı:

  • Un hariç tüm malzemeyi karıştırın, sonra azar azar un ekleyerek yoğurun.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettiğinizde küçük parçalar koparıp şerit haline getirin ve iki ucunu birleştirerek simit şekli verin.
  • Yumurtanın sarısı ve beyazını ayrı tabaklara koyun, susam ve çörek otunu da ayrı tabaklara koyun.
  • Yaptığınız simitlerin bir kısmını önce yumurta akı sonra susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin.
  • Kalan simitleri önce yumurta sarısı sonra çörek otuna batırın.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk.pişirin.
  • Simitler soğumadan tepsiden almaya çalışmayın dağılabilir.



NOT: Kabartma tozunu Dr. Oetker Mahlep aromalı kullandım böylece ayrıca mahlep eklemem gerek kalmadı.

2 Şubat 2012 Perşembe

Kış Sebzelerini Dondurma Teknikleri




Çorbalar için beyaz lahana,kereviz, havuç, kabak rendelenip kilitli poşetlerde deep frezde saklanır.Ayrıca rende kabak mücver ve böreklerde kullanılabilir.

Kereviz soyulup dilmlendikten sonra limonla ovularak poşetlenir.

Karnıbahar hafif haşlanıp soğutulduktan sonra poşetlenir.

Ispanak yıkanıp doğrandıktan sonra poşetleyip dondurunuz.

Dolmalık biber: Çekirdekli kısımları temizleyip şapkalarını atmayın kaynar suya koyun 2-3 dk. şoklayıp çıkarın .Kuruduktan sonra yine kullanım şekline göre adet belirleyip iç içe geçirip poşetlere koyun Yapacağınızda önce iç harcı hazırlayıp sonra dolmalıkları çıkarın ve hemen içlerini doldurun .

Portakal, limon kabuğu rendelenip poşetle dondurulur ve yazın keklerde kullanılabilir.

Maydanoz yıkayıp doğranarak dondurulabilir.

Pırasa yıkanıp halka şeklinde doğranarak poşetlenir, havucu da halka şeklinde doğrayıp yanına ekleyebilirsiniz.

Pancar ve beyaz lahana şoklanarak dondurulur.

Sebzeler dışında börekler ve köftelerde buzlukta uzun süre saklanabiliyor, boş vaktiniz olduğunda börek hazırlayıp dondurun misafir geldiğinde 10 dakikada pişer.

Ayrıca bayat ekmeklerinizi küp şeklinde doğrayıp poşetle dondurun.Çıkardığınızda fırında ısıtarak çorbalarınızda kullanabilirsiniz...Yine bayat ekmekleri rondodan geçirerek dondurun, hem köftelerde hemde kızartmalarınızda galeta unu olarak kullanabilirsiniz.

Fotoğraftaki gibi poşetlerin üzerine tarih yazmanızı öneririm.

Ev ekonomisi dersimiz devam edecek :)



1 Şubat 2012 Çarşamba

Tencere Keki



Meraklı kişiliğim bugün ön plandaydı, tencerede kek pişer mi? Evde iskender yapılır mı? Kardan dolayı eve kapandığımız ilk gün mutfakta bu denemeleri yaptım...Sonuçtan fazlasıyla memnunum, hatta bugüne kadar yaptığım yediğim en güzel kek diyebilirim.Şiddetle tavsiye ediyorum mutlaka deneyin.Hemen tarife geçiyorum...Bu ölçülerle 5 fincan kek çıkıyor.

Malzemeler:

  • 1 Yumurta
  • 1 Su Bardağı Un
  • Yarım Su Bardağı Şeker
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi
  • 1 Paket Kabartma Tozu

Yapılışı:

  • Yumurta ve şekeri krema haline gelinceye kadar çırpın.Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
  • Çay fincanlarını margarinle yağlayın ve yarıya kadar kek hamuru ile doldurun.
  • Fincanları tencereye dizin, tencereye de fincanların yarısına gelecek şekilde su doldurun.
  • Tencerenin ağzını önce havluyla sonra da kapakla sıkıca kapatın.(havluyu ateşten uzak tutunuz, kapağın üstüne doğru toparlayabilirsiniz)
  • Kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin, tıkırdamaları duyduğunuzda altını kısın ve 20 dk. bu şekilde pişsin...Bu süre sonunda altını kapatın, soğuyana kadar kapağını açmayın...



Not: Ben kek yaparken Sinangil Kek Unu tercih ediyorum kabartma tozu içeriyor ayrıca kullanmama gerek kalmıyor.
Bu şekilde yaptığınız keklerin arasına krema koyup porsiyonluk yaş pasta olarak ikram edebilirsiniz.
Üstüne ben pudra şekeri serptim ama herhangi bir krema yada meyve sosu ile de servis edilebilir.